Εξαγωγή δοντιού, φρονιμίτη, αφαίρεση κύστης ή εκτομή χαλινού

Περιλαμβάνει τη Χειρουργική Παθολογία και τη Χειρουργική της Στοματικής κοιλότητας, τη μελέτη δηλαδή των εγχειρητικών τεχνικών και της παθολογίας των νοσημάτων που η αντιμετώπισή τους πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση εντός των ανατομικών ορίων της στοματικής κοιλότητας.

Η πιο ευρέως διαδεδομένη επέμβαση χειρουργικής του στόματος είναι η εξαγωγή δοντιού. Άλλα παραδείγματα αποτελούν η εξαγωγή εγκλείστων και ημιεγκλείστων δοντιών, κύστεων, οι ακρορριζεκτομές, η εκτομή χαλινών, η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, η οστική αναγέννηση και ανάπλαση της φατνιακής ακρολοφίας κ.ά.

Η εξαγωγή δοντιού

Η εξαγωγή δοντιού είναι η αρχαιότερη και πιο διαδεδομένη επέμβαση στο στόμα. Άνα τους αιώνες πραγματοποιηθήκε απο οδοντιάτρους, απο ιατρούς αλλά και απο μη ιατρικές φιγούρες όπως οι πρακτικοί, οι κουρείς, οι γυρολόγοι κ.α.

Σήμερα η εξαγωγή ενός δοντιού αποτελεί μία αμιγώς οδοντιατρική πράξη κατά την οποία γίνεται αφαίρεση ενός δοντιού ή ρίζας απο το οστό των γνάθων. Η εξαγωγή πραγματοποιείται είτε εξαιτίας της ύπαρξης παθολογίας των οδοντικών ή περιοδοντικών ίστων είτε επειδή αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας, προσθετικής ή ορθοδοντικής, που επιβάλει την εξαγωγή για μια καλύτερη διευθέτηση του φραγμού.

Οι συνηθέστερες παθολογικές καταστάσεις που οδηγούν στην εξαγωγή ενός δοντιού είναι οι ακόλουθες:

  • Κάταγμα (σπάσιμο) δοντιού
  • Εκτεταμένη καταστροφική τερηδόνα που δε δύναται να θεραπευτεί
  • Τραύμα που δε δύναται να αποκατασταθεί
  • Εκτεταμένη παθολογία του οστού των δοντιών (π.χ. κύστη ή όγκος)
  • Επαναλαμβανόμενο περιοδοντολογικό απόστημα σε δόντι με εκτεταμένη περιοδοντολογική βλάβη
  • Υπεράριθμα δόντια
  • Έγκλειστα δόντια
  • Επιπλοκές μετά απο ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)

Πώς γίνεται η εξαγωγή δοντιού;

Καταρχήν, όπως και για όλες τις άλλες οδοντιατρικές πράξεις, λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και καταγράφονται όλα τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνονται. Στη συνέχεια ακολουθεί η κλινική εξέταση απο τον οδοντίατρο η οποία σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ακτινογραφίας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της εξαγωγής.

Έπειτα πραγματοποιείται τοπική αναισθησία ώστε η όλη διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη γίνεται. Αφού διαπιστωθεί η αποτελεσματική αναισθησία της ενδιαφερόμενης περιοχής αρχίζει η αφαίρεση του δοντιού με ήπιες κινήσεις και κατάλληλα εργαλεία. Τέλος δίνονται οδηγίες στον ασθενή και αν κριθεί αναγκαίο φαρμακευτική αγωγή.

Θα πονάω μετά την εξαγωγή;

Η εξαγωγή είναι μία χειρουργική πράξη η οποία ενδέχεται να επιφέρει πόνο, πρήξιμο (οίδημα), πυρετό και γενική αδιαθεσία. Η κλινική πορεία της κάθε εξαγωγής εξαρτάται απο την κλινική της δυσκολία. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες του οδοντίατρου και να υπάρχει επικοινωνία με το γιατρό σε περίπτωση απορίας ή αμφιβολίας.

Συμβουλές μετά την εξαγωγή δοντιού

Μετά την εξαγωγή ενός δοντιού καλό είναι να ακολουθούνται οι παρακάτω οδηγίες:

  • Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί να μη δαγκώσετε τα χείλη σας, τη γλώσσα, ή τα μάγουλα σας για όση ώρα διαρκεί η αναισθησία.
  • Περιορίστε το κάπνισμα τις πρώτες 24 ώρες.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ τις πρώτες 24 ώρες.
  • Την ημέρα της επέμβασης φάτε ελαφρά και πιείτε πολλά κρύα ή χλιαρά υγρά αποφύγετε τα ζεστά τις πρώτες 24 ώρες.
  • Η μάσηση τις επόμενες μέρες να γίνεται από το αντίθετο ημιμόρειο.
  • Μην ξεπλένετε το στόμα σας και μην κάνετε γαργάρες τις πρώτες 24 ώρες.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας με προσοχή ιδιαίτερα στην περιοχή της εξαγωγής.
  • Μην τοποθετείτε οδοντοστοιχίες για 24 ώρες.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητές σας για το πρώτο 24ωρο και απέχετε από έντονη σωματική άσκηση έως και 48 ώρες μετά την επέμβαση.
  • Σε περίπτωση που σας γίνουν ράμματα, αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από διάστημα 7 περίπου ημερών.
  • Το πρήξιμο μετά απο την εξαγωγή είναι φυσιολογική αντίδραση των ιστών. Συστήνεται η εφαρμογή πάγου τις πρώτες 24 ώρες. Τυλίξτε μερικά παγάκια σε μια πετσέτα κουζίνας και εφαρμόστε το επίθεμα πάνω στην περιοχή της επέμβασης για 10 λεπτά, απομακρύνετε τον πάγο για τα επόμενα 15 λεπτά και επαναλάβετε κατά αυτό τον τρόπο.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του οδοντίατρου σας σχετικά με τη λήψη αναλγητικών (παυσίπονων), μη λάβετε ποτέ όμως ασπιρίνη.
  • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο σας για οτιδήποτε θεωρήσετε αναγκαίο.

Εξαγωγή φρονιμίτη

Η εξαγωγή ενός φρονιμίτη που έχει ανατείλει κανονικά στο στόμα ενδείκνυται στις περιπτώσεις που το δόντι έχει τερηδονιστεί ή χρειάζεται απονεύρωση και δεν έχει ανταγωνιστή στην άλλη γνάθο ή δεν αποτελεί δόντι χρήσιμο για κάποια μελλοντική προσθετική αποκατάσταση.

Στις περιπτώσεις που ο φρονιμίτης έχει ανατείλει μερικώς, είναι δηλαδή ημιέγκλειστος, η εξαγωγή του συστήνεται όταν αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στη στοματική κοιλότητα όπως απόστημα, τερηδονισμό του διπλανού δοντιού, περιστεφανίτιδα ή όταν η φορά ανατολής δεν είναι συμβατή με το φραγμό (έλλειψη χώρου ή στραβό δόντι). Όταν ο φρονιμίτης είναι έγκλειστος, δηλαδή είναι ακόμα μέσα στο οστό, η αφαίρεση του γίνεται για προληπτικούς λόγους. Και στις δύο περιπτώσεις, ημιέγκλειστος ή έγκλειστος, η αφαίρεση του δοντιού αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση η οποία σε αντίθεση με μια απλή εξαγωγή έχει περισσότερες πιθανότητες να δώσει μετεγχειρητικά πόνο, οίδημα και δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος. Μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση αντιβίωσης.

Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις

Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο ιατρείο μας περιλαμβάνουν την αφαίρεση κύστεων , την ακρορριζεκτομή και την εκτομή χαλινών. Το ιατρείο διαθέτει laser το οποίο επιτρέπει μια πιο συντηρητική προσέγγιση στην περίπτωση της εκτομής χαλινών.

Follow a manual added linkLink to: ΕπικοινωνίαLink to: Υπηρεσίες

This post is also available in: Αγγλικά