Θήκη δοντιού, γέφυρα δοντιών, κινητή και ακίνητη προσθετική

Τι είναι η προσθετική δοντιών;

Η προσθετική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής, ο όποιος αντικαθιστώντας τα ελλείποντα δόντια με διάφορες ακίνητες ή κινητές αποκαταστάσεις, έρχεται να δώσει απάντηση στα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα που προκύπτουν όταν λείπουν δόντια, επαναφέροντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ομαλή λειτουργία, και την υγιή και ευχάριστη αισθητικά εμφάνιση του ασθενή.

Οι προσθετικές αποκαταστάσεις χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, ανάλογα με το αν παραμένουν σταθερά κολλημένες στο στόμα του ασθενή σε μόνιμη βάση, ή μπορούν να αφαιρεθούν με ευκολία από τον ίδιο.

Στεφάνη ή θήκη δοντιού

Η στεφάνη, ή θήκη όπως αλλιώς λέγεται, είναι ένα κάλυμμα κατασκευασμένο είτε εξ’ολοκλήρου από πορσελάνη είτε από μεταλλικό σκελετό εσωτερικά και πορσελάνη εξωτερικά. Καλύπτει ολόκληρο το δόντι (αφού προηγουμένως τροχιστεί) και το προστατεύει από τυχόν σπασίματα.  Με την στεφάνη μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα και το σχήμα και το μέγεθος του δοντιού με μεγάλη επιτυχία.

Η στεφάνη ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Σε δόντια απονευρωμένα.
  • Σε σπασμένα δόντια όταν η αποκατάσταση τους δεν είναι δυνατή με άλλα μέσα.
  • Σε δόντια με μεγάλα σφραγίσματα.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει απώλεια οδοντικής επιφάνειας λόγω ηλικίας ή ως αποτέλεσμα έξεων όπως το τρίξιμο των δοντιών.
  • Στη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης ενός δοντιού (εαν θέλουμε να αλλάξουμε χρώμα, σχήμα, διάταξη στα πρόσθια δόντια και δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής πιο συντηρητικής τεχνικής όπως όψεις, λεύκανση, κ.α).
  • Για την στήριξη μιας κινητής οδοντοστοιχίας ή γέφυρας, όταν λείπουν διπλανά δόντια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατασκευή και τοποθέτηση μιας εξατομικευμένης στεφάνης κρίνεται η μόνη λύση, προκειμένου να παραμείνει το δόντι χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει.

Γέφυρα δοντιών

Οι γέφυρες είναι οι κατασκευές  που αντικαθιστούν ένα ή περισσότερα δόντια που έχουν χαθεί. Τροχίζουμε κατάλληλα, αφαιρώντας οδοντική ουσία, τα γειτονικά του κενού δόντια και τοποθετούμε σε αυτά στεφάνες “γεφυρώνοντας” το κενό που υπήρχε.

Η γέφυρα δοντιών συγκολλάται μόνιμα στη θέση της πάνω στα οδοντικά στηρίγματα – δηλαδή τα ακραία δόντια που ορίζουν το διάστημα. Σε αντίθεση με τις κινητές μερικές οδοντοστοιχίες, η ακίνητη γέφυρα δοντιών δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον ασθενή. Μια ακίνητη γέφυρα αποτελεί συσκευή που απαρτίζεται τυπικά από 3 στοιχεία:  ένα τεχνητό δόντι ενωμένο μεταξύ δυο στεφάνων οι οποίες προσκολλούνται στα οδοντικά στηρίγματα.

Σε ποιες περιπτώσεις τοποθετείται μια γέφυρα;

Αν σας λείπουν οποιαδήποτε δόντια και θέλετε να έχετε μια καλή στοματική υγιεινή τότε είστε ιδανικός υποψήφιος για μια γέφυρα. Η γέφυρα δοντιών είναι η πιο φυσική επιλογή για να συμπληρώσετε στο στόμα το κενό που προκλήθηκε από τα ελλείποντα δόντια.
Οι ακίνητες γέφυρες βελτιώνουν τη μασητική ικανότητα και ομιλία ενώ συνάμα προστατεύουν την εμφάνιση σας προλαμβάνοντας την κατάρρευση των χαρακτηριστικών του προσώπου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρόωρες ρυτίδες και γήρανση.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή τοποθέτηση μιας γέφυρας

  • Ο αριθμός των δοντιών που λείπουν να μην είναι μεγάλος. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως μία γέφυρα δεν πρέπει να αντικαθιστά περισσότερα από τρία συνεχόμενα ελλείποντα δόντια.
  • Τα φυσικά γειτονικά δόντια στα οποία θα στηριχθεί η γέφυρα να είναι υγιή.
  • Να υπάρχουν φυσικά δόντια εκατέρωθεν του κενού, ώστε η γέφυρα να έχει στήριξη και στα δύο άκρα της.
  • Να μην υπάρχει περιοδοντική νόσος ή να έχει τεθεί υπό έλεγχο.
  • Το άτομο στο οποίο θα τοποθετηθεί η γέφυρα να τηρεί τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που του έχει δώσει ο οδοντίατρος.

Μεταλλοκεραμικές γέφυρες

Η γέφυρα πορσελάνης που περιλαμβάνει μέταλλο κάτω από αυτήν (μεταλλοκεραμική) είναι δυνατή και αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή για την οπίσθια περιοχή του στόματος. Οι γέφυρες αυτού του τύπου έχουν γενικά καλή αισθητική, μεγάλη αντοχή και ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Ολοκεραμικές

Οι ολοκεραμικές γέφυρες είναι ένα νέο σύστημα κατασκευής που επιτρέπει μια στεφάνη πορσελάνης να κατασκευάζεται χωρίς μεταλλικό σκελετό. Οι ολοκεραμικές γέφυρες δοντιών είναι αισθητικά άψογες, μοιάζουν  επακριβώς με τα φυσικά δόντια και συνάμα είναι πάρα πολύ ασφαλής και άθραυστες.

Γέφυρες Ζιρκονίου

Το Ζιρκόνιο είναι ο λευκός εσωτερικός πυρήνας της γέφυρας ο οποίος είναι πολύ δυνατός. Κάνει τη γέφυρα να είναι ζωηρόχρωμη και τα δόντια σχεδόν ίδια με τα φυσικά. Είναι η απόλυτη επιλογή αν θέλετε ένα αδιαμφισβήτητα αισθητικό αποτέλεσμα.

Το ζιρκόνιο είναι τόσο σκληρό που μπορεί να κοπεί μόνο με laser και  αυξάνει τη φυσικότητα της γέφυρας  λόγω του χρώματος του.

Οι ολοκεραμικές γέφυρες ζιρκονίου είναι έργα τέχνης που αντέχουν σε μεγάλες πιέσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μεγάλης πίσω γέφυρας στη μασητική περιοχή.

Κινητές οδοντοστοιχίες

Η κινητή προσθετική περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την εφαρμογή κατασκευών οι οποίες αναπληρώνουν τα απωλεσθέντα δόντια, ολικά ή μερικά με τεχνητά δόντια και που ο ασθενής μπορεί να αφαιρεί όποτε θέλει. Οι κατασκευές αυτές είναι:

  • Ολικές οδοντοστοιχίες

Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές προσθετικές κατασκευές που αντικαθιστούν το σύνολο των δοντιών. Χρησιμοποιούνται δηλαδή αν στο στόμα του ασθενή δεν υπάρχουν καθόλου δόντια και δεν μπορεί να γίνει ακίνητη προσθετική αποκατάσταση επάνω σε εμφυτεύματα. Παρόλα αυτά σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να τοποθετηθούν 2 ή 4 εμφυτεύματα κάτω από την ολική οδοντοστοιχία καθιστώντας την πραγματικά σχεδόν ακίνητη χρησιμοποιώντας συνδέσμους ακριβείας.

  • Μερικές οδοντοστοιχίες

Είναι κινητές προσθετικές κατασκευές που αναπληρώνουν συνήθως την απώλεια αρκετών δοντιών και των διπλανών μαλακών ιστών. Αποτελούνται από 2 τμήματα, ένα μεταλλικό εσωτερικά και ένα ακρυλικό με τα δόντια. Η κατασκευή αυτή έχει ενσωματωμένα ειδικά άγκιστρα. Αυτά “κουμπώνουν” πάνω σε κατάλληλα τροχισμένα φυσικά δόντια προσδίδοντας έτσι μια ικανοποιητική στήριξη στη μερική οδοντοστοιχία. Η κατασκευή στηρίζεται στα εναπομείναντα δόντια με διάφορους τρόπους όπως σύνδεσμοι ακριβείας. Είναι σημαντικό οι κινητές προσθετικές εργασίες, τόσο οι μερικές όσο και οι ολικές, να αφαιρούνται καθημερινά από τον ασθενή και να καθαρίζονται επιμελώς.

Follow a manual added linkLink to: ΕπικοινωνίαLink to: Υπηρεσίες

This post is also available in: Αγγλικά