Οδοντικά Εμφυτεύματα – Αντικαταστάση των χαμένων δοντιών

Τα οδοντικά εμφυτεύματα (εμφυτεύματα δοντιών) χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική περισσότερο απο 40 χρόνια. Είναι σχεδιασμένα για να μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως, δηλαδή λειτουργικά και αισθητικά, τα ελλειπόμενα δόντια χαρίζοντας ένα απολύτως φυσικό αποτέλεσμα.

Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών;

Ένα εμφύτευμα είναι μια μικρή βίδα από τιτάνιο ή ζιρκόνιο ή συνδυασμό των δύο υλικών η οποία αντικαθιστά ουσιαστικά τη ρίζα του ελλειπόμενου δοντιού. Το τιτάνιο και το ζιρκόνιο είναι βιοσυμβατά υλικά που γίνονται απόλυτα αποδεκτά απο τον οργανισμό και ενσωματώνονται με τον περιβαλλόντα οστικό οστό. Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε περίπτωση απώλειας ενός ή περισσότερων δοντιών.

Τι οφέλη προσφέρουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Η αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν με εμφυτεύματα αποκαθιστά, όπως όλες οι προσθετικές εργασίες, λειτουργίες όπως η μάσηση και η ομιλία χαρίζοντας παράλληλα ένα αισθητικά εναρμονισμένο χαμόγελο που με τη σειρά του δίνει αυτοπεποίθηση και καλή ψυχολογία. Επιπλέον η τοθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αποτρέπει την απώλεια της οστικής μάζας και αναστέλλει την ανάπτυξη του γηρασμένου προσωπείου (ελλιπής στήριξη των χειλέων και ελλιπής στήριξη των μαλακών ιστών και κατά συνέπεια εμφάνιση βαθυών γραμμών – ρυτίδων). Όλα αυτά τα οφέλη, σε αντίθεση με την κλασική προσθετική, επιτυγχάνονται δίχως να χρειαστεί η οποιαδήποτε επέμβαση στα φυσικά δόντια του ασθενούς.

Πώς τοποθετούνται τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

  1. Χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο οστό της γνάθου
  2. Οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος (3-6 μήνες)
  3. Αποκάλυψη του εμφυτεύματος
  4. Λήψη αποτυπώματος
  5. Τοποθέτηση τελικής προσθετικής εργασίας πάνω στο εμφύτευμα(στεφάνη, γέφυρα ή επιεμφυτευματική οδοντοστοιχίας).

Η χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος καθώς και η αποκάλυψή του πραγματοποιούνται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και είναι και οι δύο ιδιαίτερα ανώδυνες διαδικασίες.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος και την οριστική του προσθετική αποκατάσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κινητή ή ακίνητη προσωρινή αποκατάσταση προκειμένου να μην υπάρχει κενό. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του ασθενούς όταν τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στις οπίσθιες περιοχές του στόματος και γίνεται σχεδόν “υποχρεωτικό” όταν επεμβαίνουμε στις πρόσθιες/αισθητικές περιοχές του στόματος.

Φροντίδα των εμφυτευμάτων μετά την τοποθέτηση

Η περιποίηση των οδοντικών εμφυτευμάτων δε διαφοροποιείται από εκείνη που απαιτούν τα φυσικά δόντια για να διατηρούνται καθαρά και υγιή.

Αν και τα εμφυτεύματα δεν προσβάλονται από τις νόσους των φυσικών δοντιών (τερηδόνα) ο επιμελής καθαρισμός τους επιβάλλεται προς όφελος της υγείας του οστού και των ούλων που τα περιβάλλουν.

Τα εμφυτεύματα κινδυνεύουν από περιβλενογονίτιδα και περιεμφυτευματίτιδα που είναι νόσοι (των ούλων και του οστού γύρω τους) αντίστοιχες της ουλίτιδας και της περιοδοντιτίδας.

Η εκδήλωση των εν λόγω νόσων ευνοείται με την παρουσία αθεράπευτης και εν εξελίξει ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, την πλημμελή στοματική υγιεινή και την κατά συνέπεια συσσώρευση μικροβιακής πλάκας, το κάπνισμα, το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η συγκέντρωση μικροβίων γύρω από τα εμφυτεύματα προκαλεί φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών.

Οι περιεμφυτευματικές νόσοι ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες: την περιβλεννογονίτιδα και την περιεμφυτευματίτιδα.

Περιβλεννογονίτιδα

Η περιβλεννογονίτιδα είναι η φλεγμονή που αναπτύσσεται γύρω από τα εμφυτεύματα και επηρεάζει αμιγώς το βλεννογόνο και τα ούλα.

Η φλεγμονή ξεκινάει εξαιτίας της συσσώρευσης μικροβίων στην περιοχή που η θήκη πάνω από το εμφύτευμα έρχεται σε επαφή με τα ούλα.

Τα ούλα που πάσχουν από περιβλεννογονίτιδα γίνονται κόκκινα και ευαίσθητα, πρήζονται και ματώνουν κατά την άσκηση της στοματικής υγιεινής με μεσοδόντιο καθαρισμό.

Αν η φλεγμονή αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιβλεννογονίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιεμφυτευματίτιδα.

Περιεμφυτευματίτιδα

Η περιεμφυτευματίτιδα συνιστά την εξέλιξη της φλεγμονής γύρω από τα εμφυτεύματα και επηρεάζει επιπλέον το οστό της γνάθου οδηγώντας σε απώλειά του που μπορεί με τη σειρά της να επιφέρει και απώλεια/εξαγωγή του εμφυτεύματος.

Η αντιμετώπιση της περιεμφυτευματίτιδας απαιτεί χειρουργική θεραπεία, κατά την οποία πραγματοποιείται ενδελεχής καθαρισμός της μολυσμένης επιφάνειας του εμφυτεύματος με διάφορα μέσα (αντισηπτικά διαλύματα, βούρτσες, laser), χειρουργική απομάκρυνση του φλεγμονώδους ιστού, και εάν υπάρχει ένδειξη, βάση ανατομίας της οστικής καταστροφής ανάπλαση οστού.

Τι διάρκεια ζωής έχει ένα οδοντικό εμφύτευμα;

Μία απο τις βασικότερες ερωτήσεις όταν λαμβάνουμε υπ’όψην μας την αποκατάσταση με τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι πόσο θα κρατήσει το εμφύτευμα. Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία ο μέσος όρος ζωής ενός εμφυτεύματος είναι γύρω στα 15-20 χρόνια. Ωστόσο στην κλινική πράξη όλα εξαρτώνται κατά κύριο λόγο απο τη στοματική υγιεινή, τη συχνότητα με την οποία πραγματοποιούνται οδοντιατρικοί έλεγχοι και καθαρισμοί καθώς και απο το αν κάποιος καπνίζει ή όχι. Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα υπογραμμίζουν οτι το κάπνισμα αυξάνει έως και 3 φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης περιεμφυτευματίτιδας (απώλεια οστού γύρω απο το εμφύτευμα).

Μπορούν όλοι να βάλουν οδοντικά εμφυτεύματα;

Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων δε συστήνεται σε βαρείς καπνιστές, σε άτομα που πάσχουν απο περιοδοντιτίδα (όταν έχει γίνει θεραπεία της περιοδοντίτιδας και η νόσος είναι υπο έλεγχο δεν αντενδείκνυται η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων), σε άτομα που έχουν ελλειπή στοματική υγιεινή καθώς και στην περίπτωση χρόνιων νοσημάτων όπως ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης ή σε άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί οτι σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετό οστό αυτό δεν αποτελεί αντένδειξη για την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος καθώς σήμερα υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι αύξησης και αναγέννησης της οστικής ακρολοφίας.

Πόσο κοστίζει ένα οδοντικό εμφύτευμα;

Τα εμφυτεύματα συνοδεύονται σχεδόν πάντα απο την πεποίθηση οτι είναι μία ακριβή θεραπεία. Αυτό ίσως να είναι εν μέρει αλήθεια εάν λάβουμε υπόψιν μας την αριθμητική διάσταση του θέματος. Ωστόσο εάν αναλογιστούμε το βιολογικό κέρδος της εμφυτευματικής θεραπείας τότε το κέρδος είναι μεγαλύτερο του οικονομικού κόστους. Πρόκειται για μια θεραπεία που τις περισσότερες φορές αποτελεί την τελική, οριστική  αποκατάσταση και που μακροχρόνια έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας απο κάθε άλλη προσθετική εργασία.

Αδιαμφισβήτητα η οικονομική διάσταση είναι πάρα πολύ σημαντική, κάντε μια σχολαστική οδοντιατρική επίσκεψη και μιλήστε με τον οδοντίατρο σας ο οποίος είναι ο πλέον κατάλληλος επιστήμονας για να σας δώσει μια εμπεριστατωμένη άποψη προτείνοντας σας ότι έιναι καλύτερο για εσάς!

Follow a manual added linkLink to: ΕπικοινωνίαLink to: Υπηρεσίες

This post is also available in: Αγγλικά