Λεύκανση δοντιών για ένα λαμπερό χαμόγελο

Ένα λευκό και λαμπερό χαμόγελο αποπνέει αδιαμφισβήτητα υγεία και ομορφιά έχοντας παράλληλα μια απόλυτα θετική επίδραση τόσο στην δική μας ψυχολογία όσο και στην ψυχολογία εκείνων που μας βλέπουν. Η λεύκανση των δοντιών είναι μια χημική διαδικασία που οδηγεί στην αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών (ΔΕΝ μπορούμε να αλλάξουμε χρώμα μέσω της λεύκανσης σε προσθετικές εργασίες, δηλαδή θήκες / στεφάνες, ή σε εμφράξεις / σφραγίσματα) ύστερα απο εφαρμογή ενός τζελ λεύκανσης που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Είναι μια διαδικασία 100% ασφαλής για τα δόντια και τη συστηματική υγεία, το τζελ που χρησιμοποιείται είναι βιοσυμβατό τόσο με τους ιστούς του στόματος όσο και τον οργανισμό.

Πώς γίνεται η λεύκανση δοντιών; Οι διαθέσιμες τεχνικές

Οι διαθέσιμες τεχνικές λεύκανσης είναι τρείς: λεύκανση στο σπίτι με νάρθηκες / μασελάκια, λεύκανση στο ιατρείο με laser ή με ειδικές λάμπες λεύκανσης ή με λάμπες φωτοπολυμερισμού και ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω μεθόδων. Πρίν την εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνικής λεύκανσης συστήνεται ένας σχολαστικός καθαρισμός των δοντιών προκειμένου να απομακρυνθούν η μικροβιακή πλάκα και οι επιφανειακοί λεκέδες όπως αυτοί που οφείλονται στις χρωστικές ουσίες του τσιγάρου ή του κόκκινου κρασιού. Στη συνέχεια ο οδοντίατρος καταγράφει το αρχικό χρώμα των δοντιών με τη βοήθεια ψηφιακών φωτογραφιών. 

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με εξατομικευμένους νάρθηκες / μασελάκια μέσα στα οποία ο ασθενής τοποθετεί το λευκαντικό τζελ. Για την κατασκευή των ναρθηκών ο οδοντίατρος παίρνει το αποτύπωμα της ανω και της κάτω γνάθου και όταν αυτοί είναι έτοιμοι τους παραδίδει στον ασθενή μαζί με το τζελ λεύκανσης. Το τζελ τοποθετείται μέσα στους νάρθηκες και αυτοί με τη σειρά τους εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της μέρας ή της νύχτας για ένα σύνολο ωρών και ημερών που ποικίλει ανάλογα με το υλικό που επιλέγεται. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικάσια συστήνεται η αναμονή για περίπου 3-5 μέρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί το χρώμα και στη συνέχεια πραγματοποιείται επανεξέταση απο τον οδοντίατρο.

Λεύκανση δοντιών στο ιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται με laser ή ειδικές λάμπες λεύκανσης ή με λάμπες φωτοπολυμερισμού. Αρχικά τόσο ο ασθενής όσο και ο οδοντίατρος φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά και τοποθετούνται ειδικοί παρειοκάτοχοι που καλύπτουν τα χείλη και απομακρύνουν προστατεύοντας παράλληλα τις παρειές, δηλαδή το εσωτερικό των μάγουλων. Στη συνέχεια τοποθετείται ένα ειδικό υλικό στα ούλα το οποίο τα απομονώνει ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το λευκαντικό υλικό. Έπειτα απλώνεται πάνω στα δόντια το τζελ λεύκανσης και ενεργοποείται με την ειδική συσκευή που διαθέτει το ιατρείο (laser ή ειδική λάμπα λεύκανσης ή λάμπα φωτοπολυμερισμού). Η λεύκανση μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1 ή 2 συνεδρίες, η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 1-2 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αναμένουμε 3-4 μέρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί το τελικό χρώμα.

Η τρίτη τεχνική αποτελεί το συνδυασμό των δύο προηγούμενων. Δηλαδή ο ασθενής πραγματοποιεί μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο και έπειτα συνεχίζει για κάποιες μέρες στο σπίτι με τη χρήση εξατομικευμένων ναρθηκών.

Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των τεχνικών λεύκανσης δοντιών

Λεύκανση στο σπίτι

Πλεονεκτήματα:  

 • Το αισθητικό αποτέλεσμα / αλλαγή χρώματος επιτυγχάνεται σταδιακά και είναι μεγάλης διάρκειας. 
 • Τα περιστατικά ευαισθησίας των δοντιών είναι πιο σπάνια σε σχέση με τη λεύκανση στο ιατρείο με χρήση laser ή άλλων ειδικών λαμπών.
 • Το κόστος είναι μικρότερο σε σχέση με τη λεύκανση στο ιατρείο με χρήση laser ή άλλων ειδικών λαμπών.
 • Ο ασθενής μπορεί να κρατήσει τους εξατομικευμένους νάρθηκες και να επαναλάβει τη λεύκανση μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα (εφόσον αυτοί συνεχίζουν να εφαρμόζουν σωστά στο στόμα) πληρώνοντας μόνο για το τζελ λεύκανσης.

Μειονεκτήματα:

 • Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 2 εβδομάδες.
 • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας συστήνεται ο περιορισμός του καπνίσματος και της λήψης καφείνης καθώς και η κατανάλωση ορισμένων τροφών και ποτών που χρώζουν (π.χ. παντζάρια, φράουλες, κεράσια, κόκκινο κρασί). 

Λεύκανση στο ιατρείο με laser ή ειδικές λάμπες

Πλεονεκτήματα :

 • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό μετά το τέλος της συνεδρίας.
 • Η διαδικασία είναι πιο γρήγορη απο τη λεύκανση στο σπίτι, μόλις 1-2 ώρες.
 • Ο ασθενής δε χρειάζεται να αλλάξει τις συνήθειες του περιορίζοντας ειδικές κατηγορίες τροφών ή ποτών. 

Μειονεκτήματα:

 • Το κόστος είνα μεγαλύτερο σε σχέση με τη λεύκανση στο σπίτι.
 • Τα περιστατικά ευαισθησίας των δοντιών είναι πιο συχνά σε σχέση με τη λεύκανση στο σπίτι.

Συνδυαστική μέθοδος 

Πλεονεκτήματα:

 • Συνδυάζονται τα πλεονεκτήματα των 2 προηγούμενων τεχνικών.

Μειονεκτήματα:

 • Το κόστος της συγκεκριμένης τεχνικής είναι μεγαλύτερο των 2 προηγούμενων.

Τι διάρκεια έχουν τα αποτελέσματα της λεύκανσης;

Η λεύκανση των δοντιών δεν είναι μια μόνιμη θεραπεία, τα δόντια τείνουν με την πάροδο του χρόνου να επιστρέφουν στο αρχικό τους χρώμα. Το πόσα γρήγορα θα συμβεί αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τις συνήθειες, διατροφικές και στοματικης υγιεινής, του καθενός καθώς και απο το αν καπνίζουμε ή οχι. Κατά μέσο όρο το αποτέλεσμα της λεύκανσης κρατάει περίπου 2 με 3 χρόνια. Συνήθως επιτυγχάνεται ικανοποιητική συντήρηση του αποτελέσματος με μια σειρά 3 ημερήσιων εφαρμογών μία φορά το χρόνο.

Μπορούν όλοι να κάνουν λεύκανση δοντιών;

Η διαδικασία της λεύκανσης καλό είναι να αποφεύγεται σε άτομα που πάσχουν απο ουλίτιδα (σε αυτή την περίπτωση η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιηθεί ύστερα απο επιτυχημένη θεραπεία της ουλίτιδας), περιοδοντίτιδα ή παρουσιάζουν εκτεταμένες υφιζήσεις των ούλων (αυξημένος κίνδυνος ευαισθησίας). Επίσης δε συστήνεται σε άτομα που πάσχουν απο παθολογίες των οδοντικών ιστών όπως η ατελής αδαμαντινογενεση καθώς και σε έγκυες γυναίκες. 

Σε άτομα με προσθετικές εργασίες (π.χ. θήκες, γέφυρες, όψεις κ.α.) ή εμφράξεις / σφραγίσματα η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλά καθώς το τζελ ΔΕ δρα πάνω στα υλικά προσθετικής ή έμφραξης μετά το τέλος της θεραπείας οι παραπάνω εργασίες θα πρέπει να αντικατασταθούν με καινούριες ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι αρμονικό.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να μάθετε αν μπορείτε να κάνετε λεύκανση είναι να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας ο οποίος μετά απο μια σχολαστική επίσκεψη θα ξέρει να σας συμβουλεύσει καλύτερα απο τον οποιοδήποτε. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε οτι η λεύκανση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο απο επαγγελματίες οδοντίατρους με τη χρήση πιστοποιημένων βιοσυμβατών υλικών. 

Follow a manual added linkLink to: ΕπικοινωνίαLink to: Υπηρεσίες

This post is also available in: Αγγλικά