Ο οδοντίατρος και ο ρόλος του

Η υγεία του στόματος είναι αδιαμφισβήτητα καθρέφτης της γενικότερης υγείας του ανθρώπου. Ο χειρουργός οδοντίατρος καλείται μέσα απο την πρόληψη, τη σωστή διάγνωση και φυσικά τη σωστή και δεοντολογική εφαρμογή των οδοντιατρικών του γνώσεων να προασπίσει τη στοματική υγεία. Επιπλέον, ύστερα απο επικυρωμένα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων 15 ετών, ο οδοντίατρος αποκτά ακόμα πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση ασθενών με συστηματικές νόσους όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή ο σακχαρώδης διαβήτης.

Λίγη ιστορία

Η ιστορία της οδοντιατρικής είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και η ιστορία της ανθρωπότητας και του πολιτισμού με την πρώτη απόδειξη να χρονολογείται από το 7000 π.Χ.. Ευρήματα του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού (3300 π.Χ.) παρουσιάζουν ενδείξεις δοντιών που έχουν τροχιστεί και τοποθετούνται χρονικά πριν από 9000 χρόνια. Η οδοντιατρική χειρουργική θεωρείται ως η πρώτη εξειδικευμένη ιατρική επέμβαση.  Οι πρώτες πληροφορίες στην αρχαία ελληνική γραμματεία για της άσκηση της οδοντιατρικής ως ξεχωριστής ειδικότητας μας παρέχονται ήδη από τον Ηρόδοτο (5ο αι. π.Χ.) όπου σύμφωνα με τη διήγησή του στην Αίγυπτο υπήρχε μεγάλο πλήθος ιατρών, μεταξύ των οποίων και ιατροί των δοντιών. Επτά αιώνες αργότερα, ο Γαληνός της Περγάμου (129 – 210 μ.Χ.) αναφέρεται επανειλημμένα σε ειδικούς για τα δόντια (ὀδοντικούς ἰατροὺς). 

Ο οδοντίατρος στις μέρες μας

Η οδοντιατρική σήμερα έχει αρκετές ειδικότητες και οι οδοντίατροι προκειμένου να επιτύχουν την άριστη θεραπευτική αγωγή εξειδικεύονται παρακολουθώντας ειδικά μεταπτυχιακά προγράμματα. Στην Ελλάδα οι επίσημα αναγνωρισμένες ειδικότητες της οδοντιατρικής είναι η ορθοδοντική και η στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική.

Ο συνδυασμός εξειδικευμένων οδοντιάτρων που θα αποκαταστήσουν ο καθένας στην ειδικότητά του την υγεία του στόματος σε συνδυασμό με τη σωστή διάγνωση είναι αυτό που θα εξασφαλίσει στον κάθε ασθενή μακροχρόνια αποτελέσματα στοματικής υγείας και κατά συνέπεια ψυχικής υγείας.

Η διαδικασία που ακολουθείται σε γενικές γραμμές  για να επιτευχθεί το άριστο της οδοντιατρικής θεραπείας είναι η εξής:

Καταρχήν πραγματοποιείται σχολαστικός κλινικός οδοντιατρικός έλεγχος του ασθενούς που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συμπληρωθεί με τη διεξαγωγή ακτινογραφιών, επίσης μπορούν να ληφθούν φωτογραφίες και αποτυπώματα για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της προγενέστερης κατάστασης, καθώς και για να υπάρξει σωστό σχέδιο θεραπείας.

Στη συνέχεια εκτός του γενικού χειρουργού οδοντιάτρου, ανάλογα με το είδος των προβλημάτων που θα διαγνωσθούν δύναται να παρέμβουν οι παρακάτω ειδικότητες:

περιοδοντολόγος:

 για τα προβλήματα που αφορούν τους ιστούς στήριξης του δοντιού, δηλαδή ούλα και οστό. Η συγκεκριμένη ειδικότητα περιλαμβάνει τη θεραπεία ουλίτιδας  και περιοδοντίτιδας, ουλοπλαστικές για τη δημιουργία καλύτερου χαμόγελου, θεραπεία ουλικών υφιζήσεων καθώς και την τοποθέτηση εμφυτεύματων δοντιών.

ενδοδοντιστής:

 για τη θεραπεία δοντιών που χρειάζονται απονευρώσεις ή ενδοδοντικές θεραπείες.

προσθετολόγος:

 για την πραγματοποίηση προσθετικών αποκαταστάσεων (γέφυρες-όψεις πορσελάνης-στεφάνες ή θήκες-μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες).

γναθοχειρουργός:

 για εξαγωγή δοντιών έγκλειστων ή μη, τοποθέτηση εμφυτευμάτων, χειρουργικές επεμβάσεις στις γνάθους σε συνεργασία με ορθοδοντικό για καλύτερη διευθέτηση δοντιών και γνάθων σε δυσαρμονίες, τοποθέτηση μοσχευμάτων για δημιουργία οστών σε ατροφικές γνάθους.

ορθοδοντικός:

 για στραβά δόντια, για αραιά δόντια, για μετακίνηση δοντιών όπου χρειάζεται, για ανατολή έγκλειστων δοντιών, για διευθέτηση δυσαρμονίας γνάθων κατά την παιδική ηλικία.

παιδοδοντίατρος:

 παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας σε παιδιά.

στοματολόγος:

ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων που προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα, συμπεριλαμβάνοντας το βλεννογόνο του στόματος, τα οστά των γνάθων και τους σιαλογόνους αδένες.

αισθητικός οδοντίατρος:

 η συγκεκριμένη ειδικότητα περιλαμβάνει τη λεύκανση δοντιών καθώς και γενικές αισθητικές αποκαταστάσεις που ποικίλουν από πολύ συντηρητικά lifting με όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης μέχρι περισσότερο παρεμβατικά σχέδια θεραπέιας με στεφάνες, γέφυρες ή εμφυτεύματα. 

Η αισθητική οδοντιατρική και η άρτια γνώση της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλες τις οδοντιατρικές ειδικότητες καθώς βοηθά στην επίτευξη ενός τέλειου και αρμονικού χαμόγελου.

Η μακροχρόνια συλλογική εμπειρία στον χώρο της οδοντιατρικής και τα επίσης μακροχρόνια αποτελέσματα της θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης ασθενών έχει δώσει τη γενικότερη βεβαιότητα ότι η συνεργασία με ειδικούς οδοντιάτρους κρίνεται απαραίτητη για τη μεγαλύτερη ωφέλεια και της στοματικής αλλά και της ψυχικής υγείας του ασθενούς.

Το οδοντιατρικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται έπειτα απο ένα σωστό σχέδιο θεραπείας συντηρείται άριστα με τη βοήθεια και συνεργασία του ασθενούς, ο οποίος συστήνεται να πραγματοποιεί τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους και να φροντίζει για τον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών και του στόματος με βούρτσισμα και χρήση μεσοδόντιων μέσων (οδοντικό νήμα ή/και μεσοδόντια βουρτσάκια).

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο

Ακριβώς όπως και για όλους τους ιατρούς είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα με τον οδοντιάτρο σας. Ο οδοντίατρος δε θα κρίνει το στόμα σας, τις συνηθείες στοματικής υγιεινής που ακολουθείται ή τις προγενέστερες θαραπευτικές σας επιλογές. Ο οδοντίατρος θα σας καθοδηγήσει με βάση τα κλινικά δεδομένα που θα εντοπίσει και θα συλλέξει στην εύρεση του καλύτερου δυνατού σχεδίου θεραπείας για να γίνει στη συνέχεια μια αποκατάσταση που θα συνάδει τόσο με τα επιστημονικά δεδομένα όσο και με τις προσωπικές σας επιθυμίες.

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη ο οδοντίατρος θα καταγράψει το ιατρικό σας ιστορικό. Σε περίπτωση που η κατάσταση τη υγείας σας μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου ή αλλάξει η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε καλό θα ήταν να τον ενημερώσετε.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ο οδοντίατρος θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια  έναν κλινικό έλεγχο του στόματος σας που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συμπληρωθεί με τη διεξαγωγή ακτινογραφιών. Επίσης μπορούν να ληφθούν φωτογραφίες και αποτυπώματα για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της προγενέστερης κατάστασης. Στο τέλος, μελετώντας όλες τις πληροφορίες που θα έχει συλλέξει, θα εκπονίσει το σχέδιο θεραπείας το οποίο φυσικά θα εξηγήσει και θα συζητήσει μαζί σας.

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;

Πρόκειται για μία απο τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις η οποία και έχει μία βασική απάντηση. Καλό θα ήταν να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς να περιμένουμε να εμφανιστεί απαραίτητα κάποιο πρόβλημα.

Η συχνότητα των ελέγχων δεν είναι ίδια για όλους και εξαρτάται μεταξύ άλλων απο τα προβλήματα που μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί και ενδεχομένως έχουν θεραπευτεί ή τεθεί υπό έλεγχο καθώς και απο τις συνηθείες στοματικής υγιεινής που έχει ο καθένας μας. 

Ο οδοντίατρος μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου θεραπείας θα σας υποδείξει τη συχνότητα με την οποία συστήνεται να  τον επισκέπτεστε προκειμένου να πραγματοποιείται ένας ενδελεχής έλεγχος. Αν στο ενδιάμεσο διάστημα εμφανιστεί κάποια ενόχληση επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας και κλείστε ένα ραντεβού για να σας δει. Γενικότερα όμως μη διστάζετε να ρωτάτε τον οδοντίατρο σας όταν χρειάζεστε οδηγίες και πληροφορίες

Το ιατρείο μας

Το ιατρείο μας άνοιξε τις πόρτες του το 1981! Τέσσερις δεκατίες μετά συνεχίζει να παρέχει οδοντιατριακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ένα μοντέρνο και άρτια εξοπλισμένο χώρο στο κέντρο του Περιστερίου. Διαθέτει δύο οδοντιατρικές έδρες και όλο τον πλέον σύγχρονο οδοντιατρικό εξοπλισμό για την παροχή εξειδικευμένης οδοντιατρικής θεραπείας.

Η ομάδα του PerioDentalCare σας περιμένει στο ιατρείο της για να προσφέρει σε εσάς και στα παιδιά σας μια ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα, για ένα χαμόγελο γεμάτο υγεία και αυτοπεποίθηση!

Follow a manual added linkLink to: ΕπικοινωνίαLink to: Υπηρεσίες

This post is also available in: Αγγλικά